Pada sesiapa yang pernah makan ibu kolagen rumpai laut ni akan tahu rupa dia lepas masak iaitu macam jelly atau agar-agar.So kali ni kita akan buat dadih dengan menggunakan rumpai laut sebagai ganti kepada serbuk agar-agar.
BAHAN-BAHAN
- 500 ml susu kotak strawberi
- 2 liter air
-1 cawan gula halus
- 50 gram rumpai laut(telah dibersihkan dan direndam beberapa jam)
CARA-CARA
- Masak rumpai laut bersama air sehingga mendidih.
- Masukkan gula dan kacau.
- Tutup api setelah gula hancur sepenuhnya.
- Masukkan susu kotak strawberi dan kacau sehingga sebati.
- Masukkan ke dalam bekas atau gelas kecil untuk disimpan dalam peti sejuk.
Senang je kan?macam masak dadih biasa je. Untuk susu tu korang boleh ganti dengan maan-mana perasa pilihan atau kegemaran korang.selamat mencuba!!
keren
ReplyDeletebagus
ReplyDeletemantap
ReplyDeletesalam kenal
ReplyDeletesemoga bermanfaat
ReplyDeletetips yang bagus
ReplyDeletebahannya apa aja pak
ReplyDeletemantaf gan
ReplyDelete